CARIDA ACADEMY

CARIDA ACADEMY

Star Wars Legion: Battrep 191130

2019. december 01. - LtPetya

Minap volt szerencsém Ákos barátommal kipróbálni a Legion vadiúj 500 pontos Skirmish formátumát. Az újdonság azonban nem csak ez volt, hanem az is, hogy először tehettem próbára magam a Szeparatista frakció ellenében. Itt most igyekszem összefoglalni tapasztalataimat, illetve ismertetni a Skirmish verzió alapszabályoktól való eltéréseit.

antennadestruction-cotf.jpg

Skirmish

Maga a formátum nagyon új, 2019.11.21-én jött ki. A cikk írásának pillanatában a hivatalos fájlok közé nincs is feltéve, csak az erről szóló cikkbe van beágyazva a link.

(https://images-cdn.fantasyflightgames.com/filer_public/52/ac/52ac3c8e-f20c-44c3-977a-f49a0d0eebb2/star_wars_legion_skirmish.pdf )

Első látásra meglepődtem, mert bár volt szó, hogy egyszer majd kijön egy ilyen formátum, de ilyen gyorsaságra nem igazán voltak ráutaló jelek. Talán azzal is magyarázható, hogy a Clone Wars készletek viszonylag lassan, az alapjátékhoz viszonyítva pláne, jönnek forgalomba. A kijövetel előtt álló Legion termékek mindegyike halasztásra került, ebbe bele tartoznak a decemberre ígért Personnel Expansions pakkok és a terepkiegészítők is. Idén elviekben csak a festőkészletek jelennek meg. Szóval a decemberi termékek januárra csúsznak, a februárra ígért első Clone Wars kiegészítők pedig ki tudja mikor jönnek ki. A friss frakciókkal így viszont elég nehéz lesz kitölteni egy normál, 800 pontos sereget, lévén van két commanderük, 1 fajta gyalogságuk és 1 könnyű járművük. Csak emlékeztetőül, hogy a tavalyi első alapdoboz megjelenéssel egy időben már kint volt az AT-ST/T-47 pakk és két hónapra rá már a Veers/Leia, Snow/Fleet csomagok. Szóval nem egyszerű az új parancsnokok dolga, főleg a droidok irányítójának, aki a játék legolcsóbb csapataival van felszerelve. Egy 800 pontos meccshez alsó hangon két alapdobozra van szüksége és ez nem is olyan egyszerű, mivel elég nagy készlethiány van világszerte.

És itt jön képbe a Skirmish. Magával az 500 pontos formulával egy szűkebb, de mégis ötletesen összerakható seregkeretet kapunk. Változnak a hozható csapatmennyiségek is. Jelen állás szerint az alábbi az összetétel:

1 db Commander (minimum 1 db)

1 db Operative

2 db Corps (minimum 2 db)

2-2 db Specialist és Support

1 db Heavy

A játék alapszabályi megegyeznek a "normállal", a legfőbb különbség, hogy egy 3x3-as alapterületű pályán kell játszanunk. Ez 1 db normál FFG szőnyeg mérete. Azon X-Wing játékosok, akiknek van hivatalos playmat a birtokukban, azok rögtön meg is oldhatják a pályaméretezést a szőnyeg leterítésével. Aki csak méricskélni szeretne, annak a méretek: 6x6 range távolságú a pálya :)

A szabályokhoz új setup kártyák is járnak, ezeket kinyomtatva, kivágva tudjuk játékba hozni. A későbbiekben bizonyára lesz belőlük gyári verzió is.

A Battrep

chillis_bab.jpg

Első tesztjátékunkon a Birodalom hithű katonái csaptak össze a Szeparatisa haderő könyörtelen droid hadseregével. A sereglistát most nem részletezném a végletekig, a Szep lista Grievous tábornok, 3 db B1-es droidosztag és egy support droidika brigádból állt, ellenük Veers és kísérete, 4 fő royal guard, 3 db 5 fős stormtrooper osztag, 1 db E-Web és egy 4 fős Scout osztag próbálta állni a sarat.

A pálya meglepően kicsi. Deploy után a range 3-as fegyverek kb. máris lőtávban vannak, úgyhogy minden fedezék számít, nincs sok idő rohangászásra, elterelő hadmozdulatokra. A lassabb járású egységek, mint Vader, is gyorsan a harcok sűrűjében találhatják magukat és ez igaz a range 2-es lőtávban operáló csapatokra is.

A játék Elimination volt, Clear condition és Faceoff deploy mellett. Mivel igazából tanuló játékról volt szó, lévén ellenfelem még "Legion-szűz" volt, ezért nem erőltettem meg a csapatépítésnél magam, hanem egy pöppet kísérletezősre vettem a figurát. Lett is belőle egy sok aim és surge tokenes nagy létszámú generic csapat. Mivel a fő cél a kill-ek gyűjtögetése volt, ezért ez a sereg nem igazán vált be, mert volt mit ölni. Sok kicsi csapatom felőrlődött a droidok koncentrált tűzében és Grievous könyörtelen harcba ugrása után. Végén 5 halott csapatomra egyetlen egy kivégzett B1-es unit társult.

Skirmish: Maga a formátum nagyon jó, főleg oktató játékra. Kis helyen elfér, az új objective kártyák is passzolnak ehhez a fajta kihíváshoz. A seregépítés rendkívül alapdoboz barát, egy kis proxyval extra költségek nélkül is élvezhető a játék. Ismét játékba tud hozni rég látott egységeket, mint pl. Fleet/Scout, de nyugodt szívvel lehet a drágább Erőhasználókkal is rohangálni. Azt kell mondjam, hogy már alig várom következő hasonszőrű játékot. Van még pár unit, amit szívesen tesztelnék.

Szeparatista frakció: Meglepően jók! Bár a statok alapján a B1-es droidok vacakul lőnek, vacakul védekeznek, de mégis működnek. Order lánc esetén mindent meg tudnak oldani és a hatalmas létszámuk miatt pár halott egység fel sem tűnik nekik. Egyszerűen nem győzi az ember ölni őket. Grievous egy gyilkológép. A commander specifikus kártyái talán a legjobbak a játékban. A rábízott csapatokat és önmagát is remekül tudja tápolni és nagyon mozgékony is. A droidikák álló helyzetben egy Aim token birtokában egy kegyetlen kivégzőosztagok. A pajzsaik nagyon ki tudják tolni az életüket, a Suppressive keyword pedig egy átok az ellenfél harcosainak. Az általam csodafegyvernek gondolt Comms Jammert maximum járművekre szerelve lehet a közelükbe juttatni, mert az össztűz, amit a droid bolyok kiadnak magukból, azt igen nehéz túlélni. Már alapegységekkel is rendkívül érdekes frakció és a jövőben még inkább az lesz.

Jöhetnek a klónok, én készen várom őket, a seregeim talán nem :D

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://carida.blog.hu/api/trackback/id/tr2215333014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása