CARIDA ACADEMY

CARIDA ACADEMY

Star Wars Outer Rim

2019. július 28. - LtPetya

Idén májusban megjelent egy számomra régóta várt társasjáték az Outer Rim személyében. Az előzetesek alapján egy szép kivitelezéssel ellátott változatos kalandjátékot vártunk. Nos, két hónapnyi, a lehetőségekhez mérten aktív játék után azt kell mondjam, hogy az ígérteket maradéktalanul teljesíti a játék.

És hogy miről is szól a Külső Gyűrű elvetemül haszonlesőinek élete? Ez egy hosszabb mese.......

sw06_box_left.png

Maga a játék arra épül, hogy karakterünkkel a Gyűrű nyújtotta változatos lehetőségeket kihasználva igyekszünk minél nagyobb hírnévre szert tenni. Az űr ezen szegletében bőséggel lehet csempészkedni, fejvadászkodni, szerencsejátékozni és különféle félig illegális munkákkal növelni hírnevünket a féltékeny tekintetek kereszttüzében. A választható nyolc darab karakter a Star Wars univerzum ikonikus figuráiból kerül ki, mindannyian egyedi, személyiségükhöz passzoló képességekkel és életcélokkal. Boba Fett-et képességei kiemelkedően hatékonnyá teszik, ha esetleg vérdíjak beszedésére adná a fejét, Han Solo a gyorsaságra helyezi a hangsúlyt és a különböző őrjáratok elkerülésében jeleskedik, Lando meg csak szimplán Lando, aki a karizmáját és a szerencséjét használja ki. Ketsu Onyo, Bossk, Jyn Erso, Doctor Aphra, IG-88 szintén ismert és érdekes karakterei a játéknak és különbözőségük miatt bárkivel is indulunk neki az űrkalandnak, sosem kapjuk kétszer ugyanazt az élményt.

outerrim_playerboard.jpg

A fenti képen látható a karakterlap egyik fele. Ezen tudjuk nyomon követni céljainkat és hírnevünket, a Gyűrű különféle szervezetihez/frakcióihoz való viszonyunkat, illetve munkáink és felszerelésünk nyilvántartását. Elég gyakran fogjuk tologatni azokat a csúszkákat, úgyhogy az anyagkopás garantált. Lentebb pedig a nyilvántartásunk másik alapvető tétele, minden kalandozó első számú társa, az űrhajónk. A kezdeti olcsó és kis kapacitású űrhajóinkat gyorsan nagyobb kapacitású gépekre cserélhetjük, feltéve, ha rendelkezünk a megfelelő anyagi javakkal. Szériagyártmányú űrhajóink céljait teljesítve pedig nevesíthetjük azokat, ezáltal újabb képességeket nyithatunk meg rajtuk. Végül is ki ne akarna a Millenium Falcon, vagy esetleg az Ark Angel pilótafülkéjébe pattanni, amikor forró a talaj?star_wars_outer_rim_board_game_5.jpgA galaxis ezen szeglete pedig bővelkedik olyan munkákban, hogy kielégíthessük ambícióinkat. Rengeteg legális és illegális áru várja, hogy elszállítsák őket a megfelelő bolygókra. Munkák, melyek egy-egy frakció kisegítésétől a Kessel futamig terjednek, különböző veszélyességű banditák és "szabadságharcosok", akik a megfelelő személyekhez leszállítva elégedettséget és csörgő krediteket jelenthetnek bevállalós karakterünk számára. A pénzre pedig szükségünk lesz, mert a különböző fegyverek és felszerelési tárgyak nem veszik meg önmagukat, főleg nem az igazi luxuscikkek, melyeket csak a legdörzsöltebb szélhámosok engedhetnek meg maguknak. Költeni valónk, illetve utazni valónk meg lesz bőven, mert a Külső Gyűrű elég nagy kiterjedésű és az itt való utazgatás sem veszélytelen. Különböző frakciók őrjáratai járják az űrutakat és ha ne adja az Erő, esetleg nem a legjobb viszont ápoljuk velük, akkor könnyen olyan csávába kerülhetünk, amiből még a legszerencsésebb csirkefogók sem kerülnek ki ép bőrrel.

Karaktereink egyéni képességei nagy segítségünkre lehetnek a munkáink elvégzése közben, de mivel nincs olyan ember/idegen, aki mindenhez értene, ezért nem árt megfelelő képesítésű kollégákat felvennünk hajónkra, akik kisegíthetnek minket a bajos helyzetekből, illetve esetleg biztosítják a megfelelő tűzerőt rosszakaróink ellen. Ezért a toborzás is a fontos teendők listáján előkelő helyen szerepel.

 

 

sw06_board-build-map.png

A Gyűrűben 11 bolygó és számtalan mélyűri rejtély várja a vállalkozó szellemű lényeket, mindegyik egyedi ajánlatokkal és lehetőségekkel, de nem árt résen lenni, mert ha valaki nem Jabba jóbarátja, akkor könnyen megütheti a bokáját egy Hutt felségterületű bolygón való felelőtlen kóricálással. Minden bolygón megtalálható két darab kontakt token, melyeket felfedve haszon útitársakkal gyarapodhatunk, vagy esetleg halálos ellenségekbe is futhatunk Persze köztük rejtőznek azon pechesebb alakok is, akikre fejpénzt tűztek ki, így nem árt, ha gyakran nézegetjük, hogy kik rejtőznek a tokenek alatt, ha ilyen típusú munkákra adjuk a fejünket. Mert azért lássuk be, hogy nem mindegy, hogy Lobot, vagy egy-két pénzért mindenre képes csibész, vagy esetleg Dengar és Greedo kategóriájú kötekedőgépekbe botlunk...

A harc a hírnévért elindult, ne maradj le róla te sem.sw06fr_m_2.png

A Külső Gyűrű egy változatos, Star Wars rajongókat maximálisan kielégítő kalandot kínál, rutinos játékosoknak bőven 2 óra játékidővel. A társas 1-4 játékosig játszható, igen, nem írtam el, a mellékelt segédletek segítségével akár egyedül is belevethetjük magunkat a kalandba, míg a többi karaktert a segédletekkel irányíthatjuk. A változatos karakterek és események miatt az újrajátszhatóság kiemelkedő, én még nem találkoztam két ugyanolyan játszmával. Bevállalósabb játékosok a karakterek randomizálásával és a hírnév határ 12-re emelésével emelhetik a tétet, arról nem is beszélve, hogy a moduláris kialakítású térkép is összekeverhető, ami nagyon érdekes következményekkel járhat. Angol nyelvtudás ajánlott hozzá!

A játék összetevői a szokásos remek FFG minőséget képviselik. Viszont aktív használat mellett a kopásra nem árt odafigyelni. Személyes tapasztalataim alapján javaslom mind a 201 kártya fóliázását, és az odafigyelést a pályaelemek szétszedésénél, hogy nehogy felválások alakuljanak ki.

A játékon látszik, hogy lesznek jövőbeni kiegészítői, melyek még több pozitívumot adhatnak egy már amúgy is remek játékhoz. Tűkön ülve várom már a megjelenésüket és addig is az alapjátékot mindenkinek melegen ajánlom.

A bejegyzés trackback címe:

https://carida.blog.hu/api/trackback/id/tr8014983976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása