CARIDA ACADEMY

CARIDA ACADEMY

Star Wars Legion: Rebel Specialists áttekintés

2019. január 18. - LtPetya

A legfrissebb kiegészítők hamarosan a boltok polcaira kerülnek, úgyhogy az FFG szíveskedett a cél előtt tájékoztatni minket a rebel doboz tartalmáról. Lássuk, hogy mit is találunk benne:

box.png

Rebel Officer

swl26_officer_com.png

Az egyetlen önálló unit a csomagban a Rebel Officer, aki Commander rangban tud majd hőseink válláról levenni pár terhet. Jelen pillanatban ő a legolcsóbb commander a játékban, ennek megfelelően nem túl erős, nem túl koordináló, de arra tökéletes, hogy mezei csapatainkat kimenekítse a pánik karjaiból. A rebel verzió egy "felezett Leia" a statok alapján.Lássuk, hogy miket is tud:

Take Cover: Akcióban 1 db dodge tokent tud adni egy baráti trooper egységnek range 1-ben.  

Inspire 1: Rally közben le tud venni egy db suppression tokent egy range 1-2ben lévő unitról. Önmagáról nem!

Sharpshooter 1: A célba vett ellenség cover szintjét eggyel csökkenti.

Ezen kívül van egy range 1-2-ben operáló pisztolya. Nem túl nagy tűzerő, de az offenzív surge és a Sharpshooter miatt nem is lebecsülendő! Mindenesetre megadja a lehetőséget, hogy szó szerint vezesse a rohamot, vagy esetleg a túlélők likvidálását megoldja. A suppression token kiosztásáról már nem is beszélve.

Mire is jó ez az egység? Order kiosztásra és csapataink suppression miatti akcióhiányát tökéletesen el tudja hárítani 4 HP mellett. A 4 HP nem is rossz és a fehér védőkocka + defenzív surge miatt a túlélési esélyei is teljesen átlagosak. Legalábbis rebel szinten. Se nem rossz, se nem jó.

Arra figyeljünk, hogy a normál meccs esetén a max 2 darabos commander limitünk terhére tudjuk majd seregünkbe helyezni, ezért értékes hős helyeket foglalhat el!

Lássuk, hogy ez a derék commander milyen command kártyákkal tudja felturbózni seregünket.

swl26_sabataged-communications.png

Az 1 pip-es command kártyával bár csak special forces, vagy operative egységünknek tudunk parancsot kiadni, de a passzív hatása mindenképp figyelemre méltó, ugyanis az ellenfelünk által az adott körben kiadott parancs tokenek számát tudjuk eggyel redukálni (minimum 1-re). Veers be akarja bikázni a mocikat? Ugyan! Vader motiválná a beosztottjait? Dehogy hagyjuk, elég, ha csak egy egységét fojtogatja. Teljesen jó kis command ellenfelünk terveinek összezavarására. Természetesen a Palpi féle passzív order kiosztást, illet az Uplink képességeket nem befolyásolja!

swl26_turning-tide.png

Két Support, vagy Heavy besorolású egységünknek adhatunk ordert. Ez eddig nem is rossz, mert a nevesített hősök leginkább csak a trooper osztálynak tudnak parancsokat közvetíteni, itt viszont rögtön dicső járműveinket szólíthatjuk harcba. A legfontosabb rész viszont most következik! Minden Support és Heavy unit Inspire 2 képességet kap a körre! Vagyis amikor aktiváljuk őket, akkor range 1-2-ben levehetnek 2 db suppression tokent a körülöttük lévő alakulatokról. Új lehetőséget nyit meg az AT-RT+ normál trooperek közti együttműködésben, főleg, ha még Vader is ránk akarja dönteni a Sötét Oldalt. A Duck&Cover utólagos káros hatásainak az eltávolítására is tökéletesen alkalmas.

swl26_covering-fire.png

Három darab Corps egységünk részesülhet az order örömeiben. Amennyiben bármelyik Corps besorolású egységünk távolsági támadást hajt végre, akkor range 1-2-ben egy baráti egységnek adhatunk 1 dodge tokent (önmagunknak nem). Akár járműveknek is! Szerintem ez egy iszonyat erős kártya, főleg, ha kevés hőssel és rengetek basic egységgel operálunk.

Fejlesztések:

swl26_comms-upgrade.png

9 pontért az egyik szabad trooper slotunkba rakhatjuk a fenti kommunikációs szakemberünket. Áldásos tevékenységének hála osztaga gyarapodik egy Comms fejlesztési lehetőséggel. Az egység a harcban is aktív, úgyhogy lövésváltásoknál számíthatunk a fekete kockájára, amennyiben egy normál rebel osztaghoz csatoljuk. Ötletesnek érzem akár egy Uplink csatolását, hogy a jövőben bizonyára túlsúlyba kerülő birodalmi járművek miatt az ionok újratöltése ne számítson full potya akciónak.

swl04_comms-jammer.png

Eddig csak a jármű kiegészítőkből szerezhettünk ilyen lapot, de most itt az esély, hogy gyalogos csapatainkat is felszerelhessük ezzel a remek zavaróval. Tevékenysége következtében a jármű/osztag range 1-es távolságában nem lehet ordert kiosztani az ellenfél alakulatainak. Ez alól kivétel, ha önmagának adja az egység a parancsot (pl. Vader, Fett). Kicsit drága fejlesztés, asztalon eddig elvétve találkoztam vele.

swl26_comms-relay.png

5 pontos vadiúj fejlesztés. Amennyiben egységünk order tokent kapna, akkor ezt az ordert átadhatja egy range 1-2-ben lévő BÁRMILYEN baráti egységnek! A lényeg itt a bármilyen, mert többnyire Corps egységeknek tudunk ordert adni, de most itt a lehetőség, hogy akár járműveinknek, vagy akár hőseinknek adjuk parancsot a kiszemelt unit helyett.

swl26_2-1b.png

Megjött a felcser! Extra trooper slotunkat 18 pontért betölthetjük a fenti dokival. Free akcióban (körönként egyszer) 1 HP-t, vagy 1 db minit tud gyógyítani egy range 1-ben és látótávolságban lévő egységen. Minden gyógyítás után 1 sebzés tokent kell elhelyezni a dokin, aki két token birtokában felhagy praxisával és nem dolgozik tovább. Ez azért fájdalmas, mert a doki Noncombatant, tehát nem tud az osztag támadásban részt venni! A gyógyításnál rebel oldalon érdemes elkacérkodni az ötlettel, hogy 1 free akcióért simán visszahozhatunk egy 3 HP-s Wookiee-t is! Amennyiben a képességét nem használjuk, akkor érdemes feláldozni az ellenfél tüzében, amennyiben az osztaga sebzést szenved el.

swl26_r5.png

A doki helyett osztagunkba rakhatjuk háromkerekű javítóüzemünket, aki pontosan ugyanazt csinálja járműveinkkel, mint a doki az élőerővel. Minden előnyével és hátrányával. Érdemes megjegyezni, hogy vehicle damage tokent és ion tokent is képes javítani. Az ion ritka, mint a kacsasült Dagobert bácsi asztalán, de lefegyverzett/blokkolt mozgású lépegetőnkbe új életet lehelhetünk egy gyors javítás után.

swl26_rebel-officer.png

És el is érkeztünk a Megmentőhöz! Szabad trooper slotunkba rakhatjuk ezt a kedves urat, aki rögtön át is veszi az osztag parancsnokságát, tehát innentől tőle mérünk mindent. Eggyel növeli az osztaga Courage értékét, ezzel máris az elitek szintjére emeli őket, illetve az osztag kap egy Inspire 1 képességet, amivel más egységeinkről szedhetünk le suppression tokent a rally résznél. Nagyon hasznos fejlesztés, hogy mezei csapatainkat újult erővel vethessük harcba, még ha ennek 19 pont is az ára.

swl23_recon-intel.png

Végső ütőkártyaként kapunk egy kis extra mozgatót, ami már ismerős lehet a korábbi kiegészítőkből. A megfelelő hírszerzési infókkal felvértezett egységeink a deploy szakaszban rögtön a lerakás után azonnal végrehajthatnak egy 1-es sebességű manővert.

A tartalmat és a benne lévő egységek/fejlesztések lehetőségeit nézve minden játékosnak kötelező egyet beszereznie az általa játszott frakcióhoz. Véleményem szerint az új commader meg fogja nyitni az utat a generic seregek előtt, ami még változatosabbá teszi a játékot. Az előzetes várakozásokkal ellentétben a healer egységek sem tűnnek meccsfordító tényezőnek, szimplán, ha okosan taktikázunk velük, akkor a megfelelő időben kihozhatjuk csapatainkból a maximumot.

A bejegyzés trackback címe:

https://carida.blog.hu/api/trackback/id/tr5114570302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása